S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


» Čo je Heliaflor
Čo je Heliaflor®


 
Skutočne inovatívny potravinový produkt aj na Slovensku


Heliaflor® je inovatívny organický produkt na báze slnečnice s vysokým obsahom bielkovín, ktorý je varábaný s minimálnym vplyvom na životné prostredie. Oproti živočíšnym bielkovinám jeho produkcia nevytvára takmer žiadne skleníkové plyny. Je to obnoviteľný zdroj s minimálnou uhlíkovou stopou, ktorý môže významne prospieť k naplneniu potrieb výživy ľudstva. Produkt Heliaflor®  od inovatívnej nemeckej firmy A.O.T Gmbh bol ocenený cenou World Food Innovation Awards za rok 2018. Každoročné odovzdávanie ocenení, ktoré organizuje FoodBrev Media a ktoré sa konajú v Londýne v spolupráci s organizáciou Hotelympia hodnotia vynikajúce inovácie v celosvetovom potravinárskom priemysle.

Slnečnicové semená z ekologického poľnohospodárstva sú starostlivo spracované na  hodnotný rastlinný produkt. Lúpané slnečnicové semená sú čiastočne odtučnené špeciálnym lisovaním za studena, čo je proces, ktorý je v štádiu patentovania. Slnečnicový koláč získaný z lisovania je jemne rozomletý bez prítomnosti kyslíka v špeciálnom teplotne riadenom a šetrnom procese. Celá výroba prebieha v Nemecku. Heliaflor® 55 je navyše extrahovaný CO2, aby sa znížil obsah tuku a zvýšil obsah bielkovín v celom produkte. Celý výrobný proces je pod dohľadom AOT v spolupráci s akreditovanými laboratóriami. Heliaflor® je vo svojej podstate bez GMO. Ponúkame dva typy Heliaflor®: Heliaflor® 45 s obsahom proteínov najmenej 45% a Heliaflor® 55 s obsahom najmenej 55% proteínov. Hodnoty sa týkajú obsahu proteínu v suchej hmotnosti.

Heliaflor® 45 má vyšší obsah tuku v porovnaní s Heliaflor 55. Kapacita viazania vody je silnejšia a schopnosť viazania tukov je o niečo slabšia ako v Heliaflor® 55. Vyznačuje sa sivou farbou a silnejšou orieškovou chuťou.

Heliaflor®55 neobsahuje takmer žiadny tuk v porovnaní s Heliaflor® 45. V dôsledku dodatočnej extrakcie CO2 počas výrobného procesu sa znižuje obsah tuku a zvyšuje sa obsah proteínov. Vďaka tomuto procesu je kapacita viazania tukov silnejšia a kapacita viazania vody je o niečo slabšia ako u Heliaflor® 45. Heliaflor® 55 má slabo sivú farbu a relatívne neutrálnu chuť.  Vďaka komplexnej výrobe s extrakciou CO2 je však podstatne drahší.

Oba typy Heliaflor® majú vysokú výživovú hodnotu a obsahujú okrem plnohodnotných bielkovín aj tuky s minimálnym podielom nasýtených MK, vlákninu vitamíny, antioxidanty a stopové prvky.

Zvlášť pozoruhodná je ich emulgačná a stabilizačná kapacita, či jemná oriešková chuť. Sú vhodné k použitiu samostatne ako výživného nápoja, či doplnku stravy (kaše, cereálie) zvyšujúceho biologickú hodnotu stravy. Okrem toho  sú oba typy Heliaflor® vhodné na použitie v teplej aj studenej v kuchyni ako zahusťovadlo či stabilizátor dodávajúci potravinám konzistenciu a plnosť. Obsah takmer 10% kyseliny glutámovej podporuje zvýraznenie chutí v korenených potravinách. Okrem toho obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, vitamíny B, cenné polyfenoly a je bohatý na vlákninu a fosolipidy .

Obidva typy Heliaflor môžu byť v podstate navzájom kombinované a tiež s inými proteínmi .

Heliaflor® Vďaka vysokého obsahu bielkovín je úžasný na prípravu výživných proteínových koktailov a ovocných, či zeleninových smoothies.

Heliaflor®  Vďaka vynikajúcim emulgačným vlastnostiam je výborný na prípravu majonéz, dressingov, deepov či toppingov ( nahrádza v receptoch vajcia , emulgátory a stabilizátory).

Heliaflor®  je vhodný na prípravu vegetariánskych nátierok. Zlepšuje výživovú hodnotu aj štruktúru.

Heliaflor®  využíva sa na zahustenie omáčok (bešamel) a prípravu zmesí na obaľovanie.

Heliaflor®  pomáha zlepšiť chuť, štruktúru a trvanlivosť pekárenských produktov ( chlieb, pečivo, zakúsky. Je vhodný ja na prípravu plniek do zákuskov.

Heliaflor® je výborný pri príprave vegetariánskych náhrad mäsa ako emulgátor, spojivo a stabilzátor

Sacharidy
Hlavné sacharidy v Heliaflor® 45 a Heliaflor® 55 sú polysacharidy,  cukry a vláknina.

Vláknina
Pojem "vláknina" označuje hlavne rastlinnú výživu, ktorá sa nemôže alebo nemôže úplne absorbovať v ľudskom čreve. Čiastočne sa spracovávajú mikroorganizmami v zažívacom trakte a tým prispievajú k regulácii trávenia. Oba slnečnicové proteíny Heliaflor® 45 a 55 sú vyrobené zo slnečnicových semien, ktoré v pôvodnom stave neobsahujú veľké množstvo vlákniny. Obsah konečného produktu je však vysoký s cca. 17% pre Heliaflor® 45 a 19% pre Heliaflor® 55 a je preto zdraviu prospešná.

Aminokyseliny
Vďaka jemnému výrobnému procesu je Heliaflor® bohatý na cenné rastlinné bielkoviny. Je to natívna ( nedenaturizovaná) forma proteínu. Oba slnečnicové proteíny sú komplexné, teda obsahujú všetkých osem esenciálnych aminokyselín.

Heliaflor 45 výživové hodnoty

Energia

kcal

kJ

ca. 350

ca. 1466

Bielkoviny

g

> 45

Sacharidy

g

ca. 7

Z toho cukry

g

ca. 4

tuky

g

ca. 10

Z toho mononenasýtené

g

ca. 3

Z toho polonenasýtené

g

ca. 6

Z toho nasýtené

g

ca. 1

Vláknina

g

ca. 18

Soľ

g

ca. 0,002

Vitamin B1 (Thiamin)

mg

> 2

Vitamin B6 (Pyridoxin)

mg

> 0,8

Kyselina listová

μg

> 280

Vitamin E

mg

> 5

Heliaflor 55 Výživové hodnoty

Energia

kcal

kJ

ca. 305

ca. 1300

Bielkoviny

g

> 55

Sacharidy

g

ca. 9

Z toho cukry

g

ca. 5

tuky

g

ca. 2

Z toho mononenasýtené

g

ca. 0,5

Z toho polonenasýtené

g

ca. 0,8

Z toho nasýtené

g

ca. 0,3

Vláknina

g

ca. 20

Soľ

g

ca. 0,002

Vitamin B1 (Thiamin)

mg

> 2

Vitamin B6 (Pyridoxin)

mg

> 0,8

Kyselina listová

μg

> 280

Vitamin E

mg

> 5

Vďaka svojej veľkej schopnosti viazať tuky a vodu májú oba typy  Heliaflor® vynikajúce emulgačné schopnosti. Možné je použitie ako spojiva, zlepšovača konzistencie a stabilizátora v pekárenstve, pri varení, výrobe hotových potravín, plniek, nátierok, omáčok, majonéz a mnoho iných.

Emulgačné vlastnosti všeobecne

Vďaka silným emulgačným schopnostiam je slnečnicový proteín Heliaflor® vo svojej aplikácii veľmi univerzálny. Spektrum produktov vyrobených z emulzií siaha od kozmetických prípravkov, ako sú masti až po potravinárske výrobky ako rastlinné nápoje, zmrzlina, nátierky alebo šalátové zálievky, deepy. Emulzie sú heterogénne zlúčeniny vyrobené z dvoch alebo len niekoľkých rozpustných kvapalín, napr. Vody a oleja. Pridávajú sa látky s emulgačnými vlastnosťami, aby sa heterogénna zlúčenina zastavila. Tieto látky sa nazývajú emulgátory alebo stabilizátory. Emulgátory môžu pôsobiť ako spojenie medzi dvoma kvapalinami, ktoré sa zvyčajne nedajú spojiť ( zmiešať ). Pri výrobe majonézy je to potreba spojiť olej s vodou. Bez použitia emulgátora to nejde. Ak sa použije Heliaflor ako emulgátor, nie je potrebné použiť vaječné žĺtky.

 

 

Mzc0YTcxZ