Úvod » Kakao Criollo

Kakao Criollo

V tejto sekcii nebol nájdený žiaden tovar.


Čo sú zrnká Arabica pre znalcov kávy, to a možno ešte viac sú bôby Criollo vo svete čokolády. Criollo je (pôvodné kakao) objavené španielskymi dobyvateľmi v Južnej Amerike a nazvané (Theobroma Cacao – Nápoj bohov). Aztékovia a Mayovia uctievali kakao toľko, že ho v skutočnosti používa ako platidlo. Čokoláda vyrobená z pôvodnej odrody Criollo má nezameniteľnú červenkastú farbu, a rovnako charakteristickú výraznú komplexná chuť, ktorá môže obsahovať chuť karamelu, orechov a vanilky. Criollo sa značne líši od bežnejších odrôd Forastero a Trinitario, ktoré všeobecne definujú chuť  horkej čokolády, pretože  sú väčšinou používané pri výrobe. Pritom ešte pred dvesto rokmi bolo Criollo  prevládajúcim druhom kakaových bôbov. Dôvodom všeobecné nedostatku Kakaa Criollo dnes je fakt, že tento malý stále zelený stromček sa darí pestovať len na pôvodných územiach v Južnej Amerike. Stúpajúcu spotrebu kakaa dnes zabezpečuje robustná odroda Forastero, ktorá ovláda celosvetový trh s kakaom. Tretím druhom je kakao Trinitario, ktoré vzniklo pri v 18. Storočí pri pokuse pestovať Criollo na Trinidade. Celosvetovú spotrebu kakaa tvorí zhruba 5-10% odrody Criollo, 15-20% Trinitario a 80-85% Forestero.

Pozor: na trhu je dnes mnoho produktov, ktoré deklarujú, že sú vyrobené z odrody Criollo. Sú napríklad označované ako plody stromu Arriba, ktorý neexistuje. Neexistuje ani Criollo z Indonézie, ani z Madagaskaru. Ak je cena Criolla výrazne nízka, tiež zpozornite.

Kakao poznáme hlavne ako základ pre výrobu čokolády. V pravej podstate je to však pozoruhodná potravina.  Je nabité fytonutrientami a najmä antoxidantami. Príliš dlho bol jeho nutričný význam ignorovaný, skrytý v tukoch a cukre čokolády, jeho spracovaného príbuzného.  Avšak povedomie o jeho pozoruhodnom nutričnom profile rastie a stále viac ľudí používa kakao ako základ zdravej výživy. Raw, šetrne spracované kakao zvýši vašu energiu, avšak nebude pôsobiť na váš nervový systém, tak silno kofeín. Kakao môže zvýšiť pocit nasýtenosti a tým znížiť chuť do jedla, zvyšuje náš pocit pohody, čo ocenite hlavne pri redukčných diétach. Naše Criollo kakao sa často označuje ako "kráľ kakaa" pre jeho vysokú kvalitu a označuje sa ako super potravina.

Pestovanie a spracovanie:
Criollo Cacao vyrábajú pestovatelia združení v certifikovanom združení v Peru. Kakaové struky sa pestujú a zbierajú výhradne ručne. Tie sú poukladané na kakaové listy od seba a nechajú sa fermentovať, kvasiť. Vláknina vo vnútri strukov, okolo semien ( z ktorých sa vyrába kakao) skvasí a nakoniec vytečie ako kvapalina. Tento proces má chemický vplyv na zrná, znižuje ich horkosť. Struky sú potom lúpané a vyberú sa z nich jadrá ( bôby), ktoré sa umyjú a dezinfikujú ešte pred sušením. Jadrá sa sušia prirodzeným spôsobom na slnku. Tie sú následne lisované, oddelia sa tuky (označované ako kakaové maslo) a melú sa na prášok. Výsledkom je kakaový prášok pripravený na distribúciu


Čo kakao obsahuje?

Antioxidanty: Kakao je v prvom rade jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov spomedzi rastlín. Obsahuje hlavne flavanoidy skupiny známej ako flavanoly ( catechíny, epicatechíny procyadininy) Antioxidačné vlastnosti potravín sa merajú na stupnici  ORAC (absorbčná kapacita kyslíkových radikálov). Hodnota ORAC pre nepražené, odtučnené kakao Criollo je 96.000/100g, čo je dokonca viac ako známe Acai berry. surové nepražené kakao so zníženým obsahom tukov max 18% ma jeden z najvyšších obsahov flavonolov. Flavonoly z kakaa pomáhajú udržiavať elesticitu ciev, čím prospievajú k udržiavaniu normálneho prietoku krvi pri podmienke, že denný príjem kakaových flavonolov ja ich polymeov 1-10 je minimálne 200 mg *. Toto množstvo obsahuje 40 g kaka Criollo. Okrem toho má vysoký obsah fytonutrientov, aminokyselin a stopových prvkov.

Tuky: Až 50% hmotnosti bežného surového kakaa tvoria tuky. Avšak, žiadny z týchto troch tukov nie je pre naše zdravie nebezpečný. Jedným z nich je kyselina olejová, ktorá sa nachádza v olivovom oleji a považuje sa za prospešnú. Ostatné - stearová a palmitová kyselina – nemajú vplyv na tvorbu cholesterolu. Väčšina spracovaných čokolád ale môže skutočne mať nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a tuku v tele, lebo sa v nich nachádzajú dodatočne pridané stužené rastlinné tuky. Naše kakao Criollo vďaka minimálnemu šetrnému spracovaniu a odstráneniu väčšiny tukov až 80% z pôvodných kakaových bôbov, má vyššiu nutričnú hodnotu ako ostatné druhy kakaa. Má menej kalórií a o to viac zdraviu prospešných látok.

Teobromín je charakteristická zložka kakaa, ktorá mu dáva horkosť. Je povzbudzujúca, ale nie tak silná ako kofeín.

Kofeín je tiež prítomný v čokoláde, ale len v malom množstve asi 20 krát menej ako káva

Tryptofán je aminokyselina, z ktorého si telo tvorí serotonín , posla dobrej nálady v mozgu. Vysoké hladiny serotonínu sú obvykle spojené so dobrou náladu.

(PEA) Fenyletylamín je látka zodpovedná za povesť čokolády ako afrodiziaka. V mozgu vytvára pocit lásky a blaženosti. Hovorí sa mu aj hormón lásky.

Anandamid je kanabinoidná látka - je zameraná na rovnakú oblasti mozgu ako konope. Obsah Anandamidu je ale veľmi nízky, aby sa pri bežnej konzumácii objavili účinky konope..

Zloženie
100 % RAW kakaový prášok odrody Criollo z Peru.

Výživové hodnoty

100g

na jednu porciu (5 g)**

% ODD*

Energia

346 kcal /1472 kJ

13,8 kcal / 346 kJ

< 1

Bielkoviny

28 g

1,12 g

-

Sacharidy

20 g

0,8 g

-

toho cukry

1,6 g

0,06 g

-

vláknina

32 g

1,28 g

-

Tuky

11 g

0,44 g

-

Z toho nasýtené mast. Kys.

6,5 g

0,26 g

-

Flavonoly:      
Flavonoidy celkom 4375 mg* 218 mg  
Polyfenoly celkom 1100 mg* 55 mg  
Polyméry flavonolov 1-10 511 mg* 25 mg  

Minerály:

 

 

 

Fosfor (Ph)**

734 mg

29 mg

4,0

Magnézium Horčík (Mg)**

499 mg

20,0 mg

5,2

Mangán (Mn)**

3,8

0,152 mg

7,6

Meď (Cu)**

3,8

0,152 mg

15,2

Sodík (Na)**

0,04 mg

1,2 ?g

-

Železo (Fe)**

13,9 mg

0,55 mg

3,5

* www.phenol-explorer.eu, ** jedna porcia kopcovitá čajová lyžička.
Odporúčané použitie:
Pre dosiahnutie zdraviu prospešných účinkov konzumujte denne minimálne 5g nepraženého kakaa Criollo. Odporúčame používať kakaový prášok samotný, alebo ako prísadu v potravinách. Posypeme ním kašu, použijeme ako zložku v zdravých nápojoch. Kakao uložte na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Aby sa zachovali všetky enzýmy a výživné látky, odporúčame kakaové bôby tepelne neupravovať.

  • pridajte do kaše, cereálií, müsli, jogurtov
  • použite do dezertov v surovom stave alebo na pečenie
  • použite na ochutenie bielkovinových alebo ovocných smoothie

* *Vyjadrenie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA): EFSA-Q-1012-00002

Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...

Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...

Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...

Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...

Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...

Partneri