Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...
Úvod » Mladý zelený jačmeň
Šťava z mladých výhonkov jačmeňa je jedným z najbohatších prírodných zdrojov fytonutrientov a je zaradená medzi t.z.v. superpotraviny. Je bohatá na aminokyseliny, ktoré sú proporcionálne vyvážené a ideálne pre ľudský organizmus. Obsahuje široké spektrum esenciálnych látok z ktorých majú najväčší význam chlorofyl a veľké množstvo enzýmov. Ďalej obsahujú významné množstvo vo vode rozpustných vitamínov, vitamín E, vitamín K, beta karotén a luteín. Šťavy z mladého jačmeňa sú užívané ako prírodné tonikum a zdroj prírodnej energie na celom svete hlavne v posledných rokoch.
Proces pestovania a spracovania mladého jačmeňa
Prostredie v ktorom rastie mladý jačmeň má zásadný význam pre kvalitu a vitalitu konečného produktu (šťavy). Náš mladý jačmeň je pestovaný v oblasti, ktorá bola pre jeho pestovanie špeciálne vybraná ako najvhodnejšia. Leží v podhorskej oblasti štátu Utah. Táto pôda nebola nikdy predtým obhospodarovaná a je najbohatšia na výživné látky, ktoré sa tam ukladali od nepamäti. Rieky tu ukladala nánosy z okolitých hôr, ktoré sú sopečného pôvodu. Nikde inde sa nenašli podobné podmienky. Táto krajina je vzdialená od priemyselných oblastí a je chránená vysokými horami.
Mladý jačmeň sa pestuje skoro na jar a neskoro na jeseň na certifikovaných farmách. Pestuje sa len pri nízkych teplotách, kedy majú rastliny najvyšší potenciál tvorby koreňového systému. Po tom, čo sa objavia prvé výhonky, rastliny sústredia svoju energiu na rozvoj koreňových systémov. Tento má zásadný význam pre množstvo živín, pretože umožňuje rastlinám ťahať minerály a stopové prvky z pôdy do svojich listov a využiť ich na produkciu cenných enzýmov. Keď sú mladé rastliny vo vrcholnej fáze svojho rastu a v najväčšej potencii sú vhodné pre zber. Mladé rastliny sa zbierajú zavčas ráno, pokiaľ je na nich ešte rosa a okamžite sa transportujú do blízkej spracovateľskej prevádzky. Okamžite sú pri nízkej teplote 3oC umývané tak aby sa uchovali enzýmy a chlorofyl. Ďalej postupujú na lisovanie a sušenie, kde sa unikátnou technológiou v ochrannej atmosfére CO2 získava čistý prášok. Počas celého procesu je surovina chránená pred vzdušným kyslíkom a teplom. Takto sa získava najkvalitnejšia jačmenná šťava.
Špecifkácie zloženia a kvality
Výsledkom je prášok mimoriadnej kvality, ktorý je nabitý výživnými látkami a energiou. Prášok zo šťavy mladého jačmeňa NUTRI ELEMENTS má čistú a jemnú chuť, je úplne rozpustný v kvapalinách a neobsahuje žiadne prídavné látky. Je ideálny pre široké spektrum aplikácií a je o krok vpredu pred ostatnými produktami na trhu. Je to prášok obsahujúci koncentrované množstvo prakticky všetkých potrebných minerálov a vitamínov, v skutočnosti je to komplexný doplnok a bude podporovať zdravie ako celok synergicky. Jediný na trhu garantuje obsah bioktívnych enzýmov.
Bohužiaľ, väčšine jačmenných štiav na trhu chýba mnoho týchto zdraviu prospešných vlastností.
Prečo je sušená šťava z mladých jačmenných listov lepšia ako prášok zo sušených jačmenných lístkov? Mnohé aminokyseliny sú stavebnými kameňmi bielkovín, a mnoho enzýmov sa nachádzajú iba v sušenej šťave. V sušených listoch sa nachádza iba minimum enzýmov. Analýza enzýmov prítomných v sušenej šťave z jačmeňa NUTRI ELEMENTS je takmer totožná s analyzovanou čerstvou šťavou. Tiež vôňa čerstvej šťavy je takmer totožná s vôňou sušenej šťavy, ktorá sa pridá do vody, aby sa rehydrovala. Sušené mleté listy mladého jačmeňa tieto vlastnosti nemajú a jedná sa o lacnú náhradu sušenej šťavy ( často predraženú).
Na trhu existuje viacero prípravkov zeleného jačmeňa (mladého jačmeňa). Vo väčšine prípravkov nájdeme, hlavne v tých lacnejších, sušené a zomleté listy jačmeňa s obsahom nestráviteľnej celulózy.
V sušenej šťave z mladého jačmeňa boli analyzované nasledovné bioaktívne látky, pričom toto nie je ich úplný zoznam.
Aspartát, aminotransferáza, alanín, arginín, kyselina asparágová, biotín, Bór, Beta karotén, vápnik, katalázy, chloridy, cholín, cytochrómoxidázy, chróm, DNase cysteínu, kobalt, niacín, kyselina listová, oxidázy mastných kyselín, kyselina glutamová, meď, kyselina pantoténová, hexokináza, glycín, jód, vitamín B1, kyselina jablčná, histidín, železo, vitamínu B2, dusičnany reduktázy, izoleucín, horčík, vitamín B12, peroxidázy, Lyzín, nikel, vitamín C, peroxidázy katalázy, metionín, fosfor, vitamín E , fosfatázy, fenylalanín, draslík, vitamín F, fosfolipázy, Prolín, selén, vitamín K, Polyphenoloxidaza, serín, sodík, vitamín P, treonín, síra, superoxidismutáza, tryptofán, zinok, Transhydrogenaza, tyrozín,plus 50 ďalšich stopových prvkov a minerálov vo vyváženej forme, ktorú vaše telo môže využiť efektívne.
Prednosti suroviny použitej rpi výrobe jačmeňa NUTRI ELEMENTS
Jedna dávka : 3 g (1 čajová lyžička)
Množstvo na 100 g jednu dávku (3 g) % ODD*
Energia 245 kcal/1024kJ 7,4 kcal/38,7kJ
Sacharidy 26,9 g 0,84 g 0 %
Vláknina 4,3 g 0,13 g 0,5 %
Bielkoviny 37,0 g 1,11 g 6,6 %
Tuky < 1 g < 0,1 g 0 %
Cholesterol 0 g 0 g 0 %
Vitamín A 1690 µg 50, 7 µg 5,8 %
Beta Karotén 1640 µg 49,2 µg -
Chlorophyl 910 mg 9,1 mg -
Beta Galctoidaza enz. >100.000 UI >3.000 UI -
Beta Glucosidaza enz. >30.000 UI >900 UI -
Alpha Manosidaza enz. >210.000 UI >6300 UI -
Acid Phospathaza enz. >230.000 UI >6900 UI -
Super Oxid Dismutaza >620,000 UI >18600 UI -
*ODD odporúčaná denná dávka. Množstvo jednotlivých látok v zložení sa môže v každej dávke mierne líšiť
Odporúčané dávkovanie :
2 x denne 1 čajovú lyžičku (3 g) rozmiešať v 100 ml vody, alebo pridať do obľúbeného nápoja, jogurtu a podobne
Dôležité upozornenie: odporúčaná denná dávka by nemala byť prekročená! Výživový doplnok nie je náhradou vyváženej a pestrej stravy! Doplnok stravy nemá schválené žiadne liečebné účinky. Uchovávajte mimo dosahu detí! Skladujte v dobre uzavreté v suchom a chladnom prostredí 5-25 ?C, Všetky hodnoty sa vzťahujú k výkyvom v bežnom obsahu potravín. Výživový doplnok nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a deti do 13 rokov
Nariadenie Európskeho Parlamentu a Rady č 1924/2006 zo dňa 20. decembra 2006 výslovne zakazuje predajcom uvádzať u potravín a doplnkov stravy akákoľvek "zdravotné, alebo výživové tvrdenie", okrem tých, ktoré schváli priamo Európska Komisia alebo Európsky úrad pre bezpečnosť potravín. Preto tu neuvádzame žiadne zdravotné tvrdenia, ktoré by mohli vyvolať domnienku, že prípravok má liečivé účinky. Informácie o zdravotných účinkoch zeleného jačmeňa si preto musíte naštudovať z iných dostupných zdrojov.
Ako užívať zelený jačmeň
Rozpustite 1 čajovú lyžičku v pohári čistej vody (200 ml). Neužívajte s horúcimi tekutinami, pretože teplo neutralizuje aktívne enzýmy. Užite raz alebo radšej dvakrát denne na lačný žalúdok asi 30 min. pred jedlom. Uchovávajte v uzatvorenom obale na chladnom a suchom mieste. Citliví jedinci by mali začať s nižšou dávkou, napr. pol lyžičky denne a postupne zvyšovať až podľa vlastných pocitov.
Ďalším dôvodom pre nižšie počiatočné dávky, je znížiť množstvo látok, ktoré začne telo uvoľňovať pri náhlom zvýšení prívodu výživných látok. Sprievodnými príznakmi detoxikácie môžu byť nepríjemné stavy podobné chrípke, mierne bolesti hlavy a poruchy spánku.
Všetky tieto príznaky sú dočasné a sú súčasťou bežnej odozvy na adaptáciu organizmu. Jeden z piatich ľudí má dosť silnú odozvu na detoxikáciu. V týchto prípadoch, následné reakcie sú postupne slabšie. Niekedy človek musí vydržať nepohodlie na ceste k oslobodeniu, k lepšiemu zdraviu a pohode. Vážne chorým ľuďom sú vo všeobecnosti odporúča pomerne rýchlo prejsť na maximálnu dávku bez ohľadu na dočasné obtiaže.
Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...
Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...
Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...
Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...
Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...