S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

 

PARTNERI


»
Základný recept na majonézu

Základná Bezvaječná majonéza

Obsah Heliaflor®  v hotovom výrobku: 4 - 8%

Vďaka svojej špecifickej proteínovej štruktúre vykazuje Heliaflor® vynikajúce emulgačné vlastnosti. Preto je Heliaflor® veľmi vhodný na spracovanie majonézy. Význam je v tom, že vajcia sú nahradené Heliaflor®  a hotový výrobok je vegetariánska majonéza. Okrem toho je možné minimalizovať obsah tuku vo výrobku, pretože sa nepoužíva žiadna ďalšia tuková zložka. Majonéza  s Heliaflor® sa sotva líšia od výrobkov s použitím vajec.

V majonéze  Heliaflor® zvyšuje viskozitu, pôsobí ako stabilizátor a zlepšuje konzistenciu. Slnečnicový proteín pôsobí ako typický emulgátor. Vďaka svojim vynikajúcim vlastnostiam viazania tukov a vody sa všetky zložky v receptúre držia pohromade.

Heliaflor® môže čiastočne alebo úplne nahradiť iné zahusťovadlá. Čím vyššie je použité množstvo Heliaflor® v receptúre, tým hrubšia je konzistencia hotového výrobku.

Odporúčame pridávať trochu citrónovej šťavy alebo octu na recept, pretože optimálny účinok Heliaflor® je v mierne kyslom prostredí.  So zníženým množstvom slnečnicového proteínu alebo skôr so zvýšeným množstvom tekutého podielu môžeme dosiahnuť rôznu konzistenciu. Tento základný recept sa môže meniť pridaním niekoľkých korenín, bylín alebo iných aromatických zložiek. S trochou cesnaku,  čerstvými bylinkami môžete dosiahnuť bylinkovú majonézu alebo dressing.

Nízkotučná majonéza

Rastlinný  olej     50%

Heliaflor®          4-8%

Ocot                    3%

Cukor                  2%

Soľ                    0.7%

Korenie             1.5%

Voda                 35.3%

 

 

  • Heliaflor® namočíme na 5 min s vodou v nádobe ručného mixéra
  • Namočený Heliaflor® rozmixujeme, dostaneme hustú hmotu
  • Postupne pridávame olej,  cocot a mixujeme, až dosiahneme žiadanú konzistenciu
  • Pridáme soľ a korenie.

 

ZWM5ZW