Čo sú zrnká Arabica pre znalcov kávy, to a možno ešte viac sú bôby Criollo vo svete čokolády. Criollo je (pôvodné kakao) objavené španielskymi dobyvateľmi v Južnej Amerike a nazvané (Theobroma Cacao – Nápoj bohov). Čokoláda z neho vyrobená má nezameniteľnú červenkastú farbu, a rovnako charakteristickú výraznú komplexná chuť, ktorá môže obsahovať chuť karamelu, orechov, vanilky a tabaku. Tá sa značne líši od bežnejších odrôd Forastero a Trinitario, ktoré všeobecne definujú chuť  horkej čokolády, pretože  sú väčšinou používané pri výrobe. Pritom ešte pred dvesto rokmi bolo Criollo  prevládajúcim druhom kakaových bôbov. Dôvodom všeobecné nedostatku Criollo kakaa dnes je fakt, že tento malý stále zelený stromček sa darí pestovať len na pôvodných územiach v Južnej Amerike. Stúpajúcu spotrebu kakaa dnes zabezpečuje robustná odroda Forastero, ktorá ovláda celosvetový trh s kakaom. Tretím druhom je kakao Trinitario, ktoré vzniklo pri v 18. Storočí pri pokuse pestovať Criollo na Trinidade. Celosvetovú spotrebu kakaa tvorí zhruba 5-10% odrody Criollo, 15-20% Trinitario a 80-85% Forestero.

Pozor: na trhu je dnes mnoho produktov, ktoré deklarujú, že sú vyrobené z odrody Criollo. Sú napríklad označované ako plody stromu Arriba, ktorý neexistuje. Neexistuje ani Criollo z Indonézie, ani z Madagaskaru. Ak je cena Criolla výrazne nízka, tiež zpozornite.

Kakao poznáme hlavne ako základ pre výrobu čokolády. V pravej podstate je to však pozoruhodná potravina. Je nabité fytonutrientami a najmä antoxidantami so silným prínosom pre zdravú výživu. Príliš dlho bol jeho nutričný význam ignorovaný, skrytý v tukoch a cukre čokolády, jeho spracovaného príbuzného.  Avšak povedomie o jeho pozoruhodnom nutričnom profile rastie a stále viac ľudí používa kakao v jadre zdravej výživy.  Naše Criollo kakao sa často označuje ako "kráľ kakaa" pre jeho vysokú kvalitu a označuje sa ako superpotravina.

Pestovanie a spracovanie:
Criollo Cacao vyrábajú pestovatelia združení v organicky certifikovanom združení v Peru. Kakaové struky sa pestujú a zbierajú výhradne ručne. Tie sú poukladané na kakaové listy od seba a nechajú sa fermentovať, kvasiť. Vláknina vo vnútri strukov, okolo semien ( z ktorých sa vyrába kakao) skvasí a nakoniec vytečie ako kvapalina. Tento proces má chemický vplyv na zrná, znižuje ich horkosť. Struky sú potom lúpané a vyberú sa z nich jadrá ( bôby), ktoré sa umyjú a dezinfikujú ešte pred sušením. Jadrá sa sušia prirodzeným spôsobom na slnku. Tie sú následne lisované, oddelia sa tuky (označované ako kakaové maslo) a melú sa na prášok. Výsledkom je kakaový prášok pripravený na distribúciu

Ekologická Certifikácia
Naše kakao Criollo je certifikované Soil Association, certifikačným orgánom vo Veľkej Británii. Podmienky certifikácie sú upravené podľa DEFRA (Ministerstvo životného prostredia, výživy a záležitostí vidieka). Úlohou Soil Association je zabezpečiť, aby všetky potraviny predávané ako ekologické boli pestované a spracované podľa prísnych pravidiel. Je to tým, že všetky fázy auditu dodávateľského reťazca, a to od pestovania, exportu až po spracovanie sú zaznamenávané. Vo Veľkej Británii, má formát GB-ORG-XX, XX označujúci orgán vydania certifikátu. Ak toto nie je k dispozícii, výrobok nie je ekologický. Soil Association kód pre naše výrobky je GB-ORG-05.

Čo kakao obsahuje?

Antioxidanty: Kakao je v prvom rade jedným z najbohatších zdrojov antioxidantov spomedzi rastlín. Obsahuje hlavne flavanoidy skupiny známej ako flavanoly ( catechíny, epicatechíny procyadininy) Antioxidačné vlastnosti potravín sa merajú na stupnici  ORAC (absorbčná kapacita kyslíkových radikálov). Hodnota ORAC pre nepražené, odtučnené kakao Criollo je 96.000/100g, čo je dokonca viac ako známe Acai berry. Okrem toho má vysoký obsah fytonutrientov, aminokyselin a stopových prvkov.

Tuky: Až 50% hmotnosti bežného surového kakaa tvoria tuky. Avšak, žiadny z týchto troch tukov nie je pre naše zdravie nebezpečný. Jedným z nich je kyselina olejová, ktorá sa nachádza v olivovom oleji a považuje sa za prospešnú. Ostatné - stearová a palmitová kyselina – nemajú vplyv na tvorbu cholesterolu. Väčšina spracovaných čokolád ale môže skutočne mať nepriaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a tuku v tele, lebo sa v nich nachádzajú dodatočne pridané stužené rastlinné tuky. Naše kakao Criollo vďaka minimálnemu šetrnému spracovaniu a odstráneniu väčšiny tukov až 80% z pôvodných kakaových bôbov, má vyššiu nutričnú hodnotu ako ostatné druhy kakaa. Má menej kalórií a o to viac zdraviu prospešných látok.

Teobromín je charakteristická zložka kakaa, ktorá mu dáva horkosť. Je povzbudzujúca, ale nie tak silná ako kofeín.

Kofeín je tiež prítomný v čokoláde, ale len v malom množstve asi 20 krát menej ako káva

Tryptofán je aminokyselina, z ktorého si telo tvorí serotonín , posla dobrej nálady v mozgu. Vysoké hladiny serotonínu sú obvykle spojené so dobrou náladu.

Fenyletylamín je amfetamín, a je zodpovedný za povesť čokolády ako afrodiziakum.

Anandamid je kanabinoidná látka - je zameraná na rovnakú oblasti mozgu ako konope. Obsah Anandamidu je ale veľmi nízky, aby sa pri bežnej konzumácii objavili účinky konope..

Zloženie
Bio kakaový prášok odrody Criollo z Peru.

Výživové hodnoty

100g

na jednu porciu (4 g)

% ODD*

Energia

346 kcal /1472 kJ

13,8 kcal / 346 kJ

< 1

Bielkoviny

28 g

1,12 g

-

Sacharidy

20 g

0,8 g

-

toho cukry

1,6 g

0,06 g

-

vláknina

32 g

1,28 g

-

Tuky

11 g

0,44 g

-

Z toho nasýtené mast. Kys.

6,5 g

0,26 g

-

Minerály:

 

 

 

Fosfor (Ph)**

734 mg

29 mg

4,0

Magnézium Horčík (Mg)**

499 mg

20,0 mg

5,2

Mangán (Mn)**

3,8

0,152 mg

7,6

Meď (Cu)**

3,8

0,152 mg

15,2

Sodík (Na)**

0,04 mg

1,2 ?g

-

Železo (Fe)**

13,9 mg

0,55 mg

3,5



Odporúčané použitie:
Pre dosiahnutie zdraviu prospešných účinkov konzumujte denne minimálne 5g nepraženého kakaa Criollo. Odporúčame používať kakaový prášok samotný, alebo ako prísadu v potravinách. Posypeme ním kašu, použijeme ako zložku v zdravých nápojoch. Kakao uložte na chladnom, tmavom a suchom mieste.

Aby sa zachovali všetky enzýmy a výživné látky, odporúčame kakaové bôby tepelne neupravovať.

  • pridajte do kaše, cereálií, müsli, jogurtov
  • použite do dezertov v surovom stave alebo na pečenie
  • použite na ochutenie bielkovinových alebo ovocných smoothie

Fotogaléria: Criollo Cacao

Táto fotogaléria je prázdna.