Iba elitní japonskí farmári poznajú tajomstvo výroby originálneho čaju Matcha. Výroba tohto čaju je bezpochyby jednou najnáročnejších metód produkcie čajov na svete. V Japonsku je 30.000 farmárov zaoberajúcich sa pestovaním čaju. Iba 300 t.j. 1% má oprávnenie JAS pre výrobu čaju Matcha.

Matcha je zmes zelených čajov. Pestuje sa hlavne v oblastich UJI a Nishio. Štyri týždne pred zberom sa pole úplne zatienia. Špeciálna tieniaca technika zabráni až 90% slnečného svetla. Rastlina, ktorá je v tej chvíli takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívny produkciou chlorofylu. To činí listy bohatšie na aminokyseliny a typická je pre nich smaragdovo zelená farba. Kvalitné Matcha spoznáte nielen podľa sýto zelenej farby, ale tiež podľa sladkastej a jemnej chuti

Zber čaju prebieha na začiatku mája. Aj v tejto dobe sú listy, ktoré sa na Matcha používajú trhané výhradne ručne. Ihneď po zbere sú listy prenesené do na spracovanie. Tu začína dlhá cesta premeny surových listov na absolútne jemný prášok.

Najskôr listy prejdú parou. Horúca para zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zabezpečí, aby všetky živiny v čaji zostali. Potom sa listy sušia. Keď listy prejdú touto fázou, vzniknesa čaj nazývaný "Aracha", čo sa dá voľne preložiť ako surový čaj.

Ďalšou fázou je selekcia čaju Aracha. Listy prichádzajú v rôznej kvalite a práve preto je potrebná kategorizácia. Odborníci špeciálne vyškolení a certifikovaní posudzujú farbu, kvalitu a chuť čaju.

Finálny čaj je zmesou rôznych odrôd a vytvára tradičnú konzistentnú kvalitu. Na záver prebieha proces odstránenia stopiek, vetvičiek a ďalších nežiaducich častí tak, aby výsledným produktom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny. Tá je následne rozkrájané na rovnaké kusy a vzniká čaj "Tenchi".

MLETIE

Posledným krokom vo výrobe čaju Matcha je mletie, ktoré prebieha v úplne hygienických priestoroch továrne za pomoci žulových mlynov. Tie čaj Tenchu ​​rozomelú na úplne jemný prášok a tým vzniká Matcha. Veľkosť jedného zrniečka je 5-10 mikrónov, pričom jeden mikrón je milióntina metra. Je to tak jemné, že sa prášok doslova rozpúšťa v ústach.

Jeden žulový mlyn zomelie len 30-40 gramov čaju za hodinu a aj v 21. storočí len táto technika zaručí, že si čaj po čas výroby zachová svoju ojedinelú chuť, farbu a arómu.

Miešanie rozdielnych tried čajových listov je jedným z najdôležitejších procesov pre zabezpečenie prvotriednej kvality čajov. Výroba čajovej zmesi je nevyhnutná pre dosiahnutie rozdielnych kvalít čaju Matcha. Existuje viac ako 10 rôznych tried kvality, ktoré sa od seba odlišujú jednak vo farbe, chuti a vôni. Matcha najvyššej kvality možno rozpoznať vďaka upokojujúce zelenej farbe a vôňi, ktorá by mala byť jemná a zároveň sladká. Aby bola zmes perfektná, tak je potrebné posúdenie ozajstného majstra, ktorý sa riadi podľa prísnych kritérií.

UJIAMA je prémiový organicky pestovaný a spracovaný čaj MATCHA CEREMONIAL, čím sa označuje najvyššia trieda kvality. Je pestovaný v oblasti UJI – KYOTO známej najkvalitnešími čajmi z japonskej produkcie.

Prvotriedna kvalita tento čaj je prvotriedna kvalita ( first flush ), prvý zber. Vyznačuje sa žiarivou zelenou farbou, charakteristickou arómou a chuťou. Pri spracovaní boli použité stáročiami overené postupy, ktoré sú výrobným tajomstvom majstrov umenia výroby čaju MATCHA. Iba jeno percento pestovateľov čaju v Japonsku má oprávnenie vyrábať čaj Matcha. Pri výrobe sú použité iba najlepšie mladé lístky čajovníka. Vytriedené a usušené lístky sú mleté tradičným spôsobom v kamenných mlynoch MIAKGE. Výsledkom je jemne rozomletý prášok delikátnej chute, ktorý sa rozpúšťa v ústach.

Benefity čaju Matcha na rozdiel od zalievaných čajov je MATCHA vyrobená z celých lístkov. Nevyluhuje sa ani neprevára. Konzumuje sa RAW v surovom stave. Jedna dávka čaju MATCHA ca 2 g obsahuje toľko antioxidantov ako 137 bežných ( vyluhovaných ) šálok čaju. Čaj Matcha je jednen z najsilnejších antioxidantov vôbec. Obsahuje katechíny a epigalokatechíny ( polyfenolické látky, antioxidanty). Hodnota ORAC (μmol TE/100 g), ktorá udáva antioxidačný potenciál je až 168000 jednotiek, čo je jedna z najvyšších hodnôt. Matcha je 70 krát silenejší antioxidant ako vitamín C a 20 krát silnejší akosamostatný vitamín E.

 

Matcha  (UJiama)
168 500
Acai powder
102 700
Sumac smená
86 800
RAW Cacao prášokr
55 653
ARW čokoláda bez cukru
49 944
Zelený čaj
35 460
Goji berries
25 300
Baobab prášok
24 000
Spirulina prášok
24 000
Mangosteen prášokr
20 000
Divoké černica Oregon
19 220
Pecanove orechy
17 940
Arónia
16 062
Baza čierna
14 697
Divoké čučoriedky
9 621
Artichoky
9 416

 

Porovnanie antioxidačnej kapacity niektorých rastlín ORAC (μmol TE/100 g)

Prečo je vhodné pužívať čaj Matcha

1. má nejvyšší obsah antioxidantov ( polyfenolov ) na 1 g zo všetkých rastlín a plodov

2. vďaka obsahu unikátnych aminokyselín podporuje a zvyšuje výkonnosť a mentálnu pohodu

3. vďaka obsahu aktívnych enzýmov, podporuje celkový metabolizmus. Podporuje tvorbu vyše 350 enzýmov v tele čím zrýchľuje metabolizmus a hlavne spalovanie tukov

4. vďaka antioxidantom podporuje imunitný systém a je prospešný pri vnútorných zápaloch

5. vďaka vysokému obsahu chlorofilu ( látka podobná hemoglobínu v krvi ) je užitočná pri očiste

a detoxikácii organizmu.

6. je cenený ako tonikum proti spomaleniu príznakov starnutia.

7. je vyrábaný tradičným spôsobom, zachovávajúcim všetky látky v pôvodnom stave.

 

Výživové hodnoty    
  100 g jednotky
energia 1311/311 kj/kcal
bielkoviny 30,6 g
sacharidy 31,0 g
z toho cukry 0 g
tuky 5,3 g
z toho nasýtené 0,7 g
vláknina 6,66 g
vitamíny    
Beta karptén vit.A 2400 μg
Vitamín K 2900 μg
Vitamín C 250000 μg
Thiamin vit B1 600 μg
Niacin vit B3 4000 μg
Riboflavin vit B2 1400 μg
Oiridoxin vit, B6 1000 μg
Kyselina listová vit B9 1400 μg
Tocopherol vit E 78000 μg
Chlorofil 910000 μg
minerály    
fosfor 350 mg
drslík 2700 mg
vápnik 420 mg
magnézium 230 mg
železo z 170 mg
zinok 63 mg
meď 0,6 mg
     

 

NÁVOD NA PRÍPRAVU

USUCHA normálny čaj - Do čajovej misky si pripravte zhruba 2 g čaju Matcha a nalejte 70 ml vody o teplote do 70 ° C. Potom rozšľahajte metličkou do hustej peny.

Koichi silný čaj - Do čajovej misky si pripravte zhruba 4 g čaju Matcha a nalejte 40 ml vody o teplote do 70 ° C. Potom rozšľahajte metličkou do hustej peny.

Skladovanie : skladujte dobre uzavretý na suchom a chladnom mieste.