Získajte z fritovacieho oleja čo najviac.

            Vyššia kvalita pri znížení  nákladov na fritovanie

Maxfry ® GmbH vyvíja, vyrába a distribuuje rastlinné prísady pre oleje a tuky. Tieto antioxidanty zabezpečia termooxidačnú stabilizáciu olejov používaných na fritovanie, smaženie a varenie. MAXFRY® je rastlinná kvapalná prísada pre jedlé oleje a tuky, ktorá zlepšuje tepelnú a oxidačnú stabilitu, ako aj všeobecný výkon fritovacích olejov a tukov.

Samozrejme - čipsy. Obľúbená zlatá pochúťka je prvou vecou ktorá Vám napadne ak príde reč na fritovanie. Ale pre nás, je hlboké vyprážanie oveľa viac: fascinujúca paleta jedál na celom svete - skutočné zlepšenie ponuky reštaurácie či komerčnej kuchyne a pekárne. Pre použitie v profesionálnych kontextoch sme vyvinuli Maxfry®. Zmes prírodných stabilizátorov a antioxidantov, ktorá umožňuje fritovanie najvyššieho štanadardu: zdravé, prírodné, najvyššej kvality a predovšetkým neuveriteľne účinné a efektívne.

Fritovanie a smaženie sú jedným z najčastejšie používaných postupov na prípravu potravín. Avšak najmä fritovanie produkuje ako žiaduce, tak aj nežiadúce aromatické zlúčeniny, ktoré môžu zmeniť stabilitu, kvalitu, chuť, farbu, textúru a výživovú kvalitu vyprážaných potravín. Hydrolýza, oxidácia a polymerizácia sú bežné chemické reakcie vyskytujúce sa v oleji počas vyprážania. Pri týchto reakciách vznikajú zlúčeniny, z ktorých niektoré sú potenciálne toxické.

Polarizované častice: Počas procesu vyprážania sa olej rozkladá na peroxidy, kyseliny a ďalšie radikály, ktoré sa koncentrujú v oleji.
Polymerizované trigliceridy: oleje na fritovanie obsahujú tuky (trigliceridy ), ktoré vplyvom tepla a kyslíka menia svoju štruktúru. Vznikajú ďalšie radikály.
Celkovo oxidované častice: je pomerný rozdiel medzi polárnymi zlúčeninami a polymerizovanými trigliceridmi. Tento pomer zahŕňa takmer všetky metabolity chemickej zmeny oleja na vyprážanie.

Použitím Maxfry® dosiahnete

• Zníženie obsahu polarizovaných častíc až o 54%
• Zníženie polymerizovaných triglyceridov až o 45%
• zníženie obsahu kyselín až o 60%
• Zníženie celkových oxidovaných častíc až o 58%.

Graf: Porovanaie zníženia obsahu škodlivých častíc po 16 hod fritovania pri teplote 170 C

 

Popri zvýšení kvality fritovania môžete predĺžením životnosti oleja dosiahnuť až 30% úsporu na nákladoch. Iba 30 centov na 1l je necelých 30% z ceny 1L čerstvéh fritovacieho oleja. Pri spotrebe 30 L týždenne je to ročne úspora 230 €.

Dávkovanie:
MAXFRY® sa pridáva v dávke 1: 200 (5 g MAXFRY® na 1 liter oleja), priamo do plnej fritézy. Aplikácia by mala začať už do čerstvého oleja. Na udržanie stabilizačného efektu sa aplikácia opakuje po 16 hodinách
.

MAXFRY® obsahuje rafinované rastlinné oleje (oleje z ryžových klíčkov, kokosový olej, ľanový olej, repkový olej) v rôznych pomeroch, rastlinný extrakt bohatý na tokoferoly; emulgátory: E471, E472c.

MAXFRY® neobsahuje geneticky modifikované zložky podľa ES 1829/ 2003 a EC 1830/2003, ani syntetické antioxidanty.

Zloženie Maxfry® je optimálne prispôsobené aj požiadavkám na výrobu predpečených a hlboko smažených zemiakových výrobkov. Dáva oleju extrémne vysokú teplotnú a oxidačnú stabilitu, zabezpečuje konzistentne dobré výsledky vyprážania počas celej životnosti, zlepšuje kvalitu a stabilitu pri skladovaní výrobkov. Maxfry® je čisto rastlnný bez alergénov a neobsahuje absolútne žiadne syntetické antioxidanty alebo geneticky modifikované prísady. Napokon, s olejom stabilizovaným s Maxfry®, sa vo vašom zariadení na vyprážanie bude usadzovať menej  znečistení, ktoré pozostávajú z polymerizovaných zvyškov oleja na vyprážanie.

Ryby, mäso ako aj hydina sú pravdepodobne najväčšou výzvou pre olejena hlboké vyprážanie. Ich vysoký obsah vody a bielkovín, použitých korenín a ďalších zložiek ďalej urýchľujú tepelno-oxidačné a degradačné procesy v oleji. To spôsobuje rýchle starnutie a zhoršenie výkonu oleja, čo má negatívny vplyv na kvalitu, výživovú hodnotu a stabilitu pri skladovaní potraviny. Stabilita používaných olejov má preto rozhodujúci význam. Vďaka Maxfry® stabilita nie je nevyhnutne závislá na výbere oleja. S Maxfry® môžete používať aj bežné, repkové či slnečnicové oleje. Napríklad nie je potrebné pridávať palmový tuk na zabezpečenie stability fritovacieho média. Okrem stabilizácie oleja na fritovanie, Maxfry® tiež zvyšuje výkonnosť olejov v procese. Bežné oleje nedosiahnu svoju výkonnosť, kým nedosiah nu určité hodnoty, ( musia sa zahriať, zabehnúť). Ako výsledok, prvé produkty vyrobené s použitím čerstvého oleja sú príliš bledé a nedosiahnu požadovanú kvalitu. Po určitej dobe zase produkty znovu nedosahujú kvalitu ( olej je opotrebovaný ). Procesy, ktoré používajú veľké množstvá oleja a vyžadujú časté doplnenie veľkými množstvami čerstvého oleja pravdepo-dobné nikdy nedosiahnu dokonalý výkon. Prísady v Maxfry® regulujú starnutie. Vďaka zlepšenému prenosu tepla, čerstvý olej dosahuje okamžitú plnú výkonnosť, ktorú udržuje počas celej doby užívania.

Pozor na Akrylamid

Zemiaky a iné potraviny (obilniny, cereálie, múky), ktoré majú vysoký obsah aminoskyseliny asparagín a vysoký obsah redukujúcich sacharidov, podliehajú pri vyprážaní a fritovaní tvorbe akrylamidu. Akrylamid je reaktívna látka a má potenciál spôsobiť spektrum toxických účinkov, vrátane neurotoxických, ktoré sa pozorovali u ľudí. Na základe testov na zvieratách bol akrylamid tiež klasifikovaný ako "pravdepodobný ľudský karcinogén. Tvorbu akrylamidu je možné znížiť aj správnou technikou vyprážania. Typ použitého oleja môže mať tiež významný vplyv na úroveň akrylamydovej kontaminácie vo fritovaných potravinách. Výrobky z palmového oleja, ktoré sa používajú na vyprážanie, majú prekvapivo za následok vyššiu tvorbu akrylamidu. Toto je pravdepodobne kvôli emulzifikačnému účinku vyššieho množstva prítomných diacyglycerolov. Použitím prípravku MAXFRY® ako prídavnej látky do rastlinných fritovacích olejov môžete znížiť tvorbu polarizovaných častíc, ktoré majú preukázateľnú súvislosť a vplyv na tvorbu akrylamidu.

Téma akrylamidu nie je nová. Od roku 2002, keď boli prvý krát publikované práce švédskych vedcov sa o ne zaujímala odborná verejnosť. EFSA, (agentúra európskej komisie pre bezpečnosť potravín) od roku 2007 začal v spolupráci s odborníkmi získavať poznatky a účinkoch akrylamidu na ľudský organizmus. V roku 2017 bolo publikované nariadenie, ktoré sú povinné aplikovať všetky krajiny EU. Aj na Slovensku toto nariadenie nadobudne platnosť v apríli 2018. Podľa neho všetci výrobcovia a spracovatelia potravín budú povinní dodržiavať opatrenia na redukciu akrylamidu v potravinách.