»
Brunice detoxikujú, čistia a chránia náš tráviaci trakt

Brusnice európske sú super potravinou s jedným z najvyšších ORAC ( Oxigen radical absorbance capacity). Oproti príbuznej Brusnici veľkej americkej (Vaccinum macrocarpon) má v priemere 2 krát viac účinných látok ( proantocianidínov). Na 100 gramov čerstvých plodov sa uvádza hodnota ORAC až 9800. Teda 100 gramov prášku má hodnotu ORAC až 98 000, čo je jedna z najvyšších hodnôt medzi potravinami. WHO ( svetová zdravotnícka organizácia) odporúča dennú potrebu cca  5000 ORAC. Rozpustením 10 gramov prášku v 200ml vody dostanete šťavu na nerozoznanie od čerstvej ( bez konzervantov a sladidiel) a môžete si tým zabezpečiť svoj denný príjem antioxidantov.

Brusnice a najmä ich šťava boli cenené pre schopnosť zabrániť infekcii močových ciest (IMC). Nedávne výskumy ukázali, že je to neobvyklý charakter ich proanthokyanidínov (PAC), ktorý súvisí s prevenciou infekcie močových ciest. Špeciálna štruktúra týchto PAC pôsobí ako bariéra proti baktériám, ktoré by sa inak uchytili na steny močových ciest. Celá táto oblasť výskumu otvorila dvere k pochopeniu ďalších možných výhod brusníc. Napríklad, žalúdočné vredy často súvisia s premnožením jedného konkrétneho druhu baktérií, (Helicobacter pylori)
na žalúdočnej sliznici. V podstate rovnakým spôsobom ako brusnice môžu pomôcť zabrániť uchyteniu baktérií na sliznice močových ciest, môžu tiež pomôcť predísť uchyteniu baktérií na sliznici žalúdku. Výskumy z poslednej doby ukázail, že konzumácia brusníc vo forme šťavy, v porovnaní s brusnicovými extraktmi konzumovanými vo forme kapsúl a tabliet, lepšie chráni náš tráviaci, kardiovaskulárny systém, pečeň a obličky. Toto pravidlo sa vzťahuje na celý komplex antioxidačných, protizápalových a protirakovinových účinkov. Keď hovoríme o zdravotných prínosoch brusníc, je potrebné podotknúť, že mnoho štiav dostupných na trhu sa obohacuje cukrom a inými prídavnými látkami. Naša sušená šťava je bez prídavných látok. Má maximálny, zdraviu prospešný potenciál. Brusnice poskytujú úžasné množstvo výživných látok (fytonutrientov). Sem patria najmä fenolové kyseliny (hydroxycinnamická, koffeická, kumarová a ferulová kyselina), proanthocyanidiny (najmä epicatechiny), antokyány (vrátane cyanidinov, malvadinov a peonidinov), flavonoidy (vrátane quercetinu, myricetínu a kaempferolu) a triterpenoidy (najmä ursolická kyselina). Mnoho z týchto fytonutrientov poskytuje antioxidačné, protizápalové a protirakovinové zdravotné výhody. Brusnice sú tiež výborným zdrojom aminokyselín, nenasýtených mastných kyselín omega 3, 6, vitamínu C, dobrým zdrojom vlákniny, mangánu, vitamínu E a vitamínu K.

 

Niektoré účinky Brusníc bližšie:

Infekcie močových ciest (IMC): proanthocyanidiny (PAC) v brusniciach majú špeciálnu štruktúru (typ väzby), ktoré sťažujú určitým typom baktérií ich zachytenie sa v našich močových cestách. Sem patria aj patogénne (infekciu spôsobujúce) kmene E. coli, jeden z najčastejších mikroorganizmov podieľajúcich sa na zápaloch močových ciest. Tým, že sťaží nežiaducim baktériám, ako je E. coli lipnúť na močových ciestách, PAC z brusnice zabránia rozšíreniu populácie baktérií, ktoré môžu viesť k úplnej infekcii.

Protizápalové účinky: Bolo preukázané, že brusnicová šťava poskytuje dôležité protizápalové účinky pre náš kardiovaskulárny systém a pre mnoho častí tráviaceho traktu (vrátane úst, ďasien, žalúdka a hrubého čreva). Je to dané štruktúrou fytonutrientov v brusníciach, ktoré sú zvlášť účinné pri znižovaní rizík nežiadúcich zápalov. Brusnice majú veľký význam v hygiene ústnej dutiny. V prípade ďasien, môžu brusnice pomôcť znížiť riziko ochorenia parodontu. Pri chronickom zápale ďasien môže dôjsť k poškodeniu tkaniva, ktoré podporuje naše zuby. Je to druh zápalu, ktorý sa spúšťa pokračuje nadprodukciou niektorých cytokínov. (Cytokíny sú molekuly ktoré naše bunky podnecujú pripojiť sa k zápalovej reakcii). Fytonutrienty v brusnicovej šťave znížia tieto zápalové kaskády práve na cytokínovej úrovni. Produkcia pre-zápalových cytokínov, ako je interleukín 6 (IL-6) a RANTES sú regulované, až zastavené. Okrem toho, brusnice zni-žujú aktivitu enzýmov cyklooxygenázy 1 (COX-1) a cyklooxygenázy 2 (COX-2). Tieto enzýmy sú kľúčovými faktormi pre tvorbu iných prozápalových molekúl a inhibíciou týchto enzýmov, brusnice výrazne znižuje riziko nežiadúcich zápalov. Bolo tiež dokázané, že užívanie brusnicovej šťavy znižuje riziko chronických zápalov žalúdka, hrubého čreva a kardiovaskulárnoho systému (najmä v stenách ciev).

Obličkové kamene: môžu byť tvorené z rôznych minerálov. Najbežnejší typ obličkových kameňov tvorí vápnik a kyselina šťaveľová a sú nazývané kalcium oxalátovými kameňmi. Medzi dospelými asi 75% tvoria tieto kamene. Naproti tomu, brusnice majú schopnosť zvýšiť koncentráciu vápnika a oxalátov v moči, môžu znížiť pravdepodobnosť usadzovania vápnika a oxalátov.

Ochrana srdcovo cievneho systému: je najlepšie preskúmanou oblasťou prínosu brusníc pre zdravie. Je to kombinovaný vplyv antioxidantov a protizápalových fytonutrientov. Oxidačný stres a chronické zápaly prinášajú veľké riziko poškodenia ciev. Akonáhle sú cievy poškodené, začane v nich proces tvorby plaku, a riziko aterosklerózy (zhrubnutie cievnych stien a ich blokovanie), môže byť výrazne zvýšené. Pitím brusnicovej šťavy (v dennom množstve 100 ml) bolo preukázané, že sa zabránilo tvorbe enzýmov, ktoré sú kľúčovým prvkom v procese aterosklerózy (inducibilnej syntázy oxidu dusnatého INOS a cyklooxygenázy 2 alebo COX-2). V oboch prípadoch bolo tiež preukázané, že brusnice zabránili aktivácii týchto enzýmov. Tieto protizápalové prínosy brusníc sú kritickými komponentmi v ochrane srdcovo-cievneho systému.

Parotirakovinové účinky: v posledných 10 rokoch žiadna oblasť výskumu brusníc nebola zaujímavejšia, ako výskum rakoviny. Vedci identifikovali nové mechanizmy, ktoré opisujú brusnice ako cytostatikum. Tieto mechanizmy sú teraz známe a zahŕňajú: zablokovanie MMP (matice metalloproteinazy), inhibíciu ODC (enzýmu ornitin dekarboxyláza), stimulácia QRS (enzýmov CHINON reduktázy), inhibícia CYP2C9 a spustenie apoptózy (programovanej bunkovej smrti) v nádorových bunkách. Je dôležité zdôrazniť, že tento úžasný zoznam protinádorových vlastností brusnicovej šťavy vedie k označeniu brusnice ako potraviny pre prevenciu a pomoc pri liečbe rakoviny. Tento rakovinovo-preventívny prínos brusníc sa obzvlášť potvrdil v prípade rakoviny prsníka, hrubého čreva, pľúc a prostaty.

Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...

Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...

Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...

Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...

Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...

Partneri