» Vitamíny
Stručný prehľad vitamínov a ich účinkov

Čo sú to vitamíny ???

Vitamíny sú nízkomolekulové organické zlúčeniny, ktoré sa uplatňujú ako súčasť enzymatických systémov pri premene látok. Sú to látky pomerne nestále. Rozkladajú sa teplom alebo dlhotrvajúcim pôsobením svetla. Mikroorganizmy a rastliny si ich dokážu syntetizovať z jednoduchých látok. Živočíchy túto vlastnosť stratili, preto musia vitamíny prijímať v potrave.

 

Vitamín A - retinol

Tvorí sa z provitamínu (karoténu, ktorý patrí ku karotenoidom). Je nevyhnutný pre tvorbu zrakového purpuru rodopsínu. Nedostatok vitamínu A spôsobuje šeroslepotu. Zdrojom sú hlavne živočíšne tuky, rybí olej. Karotenoidy obsahuje mrkva, listová zelenina a niektoré druhy ovocia.

Vitamín B1 - tiamín

Dôležitý pre metabolizmus sacharidov, najmä v nervoch a vo svaloch. Nedostatok spôsobuje smrteľnú chorobu beri - beri, zápaly nervov, ubúdanie svalov. Zdrojom vitamínu sú obilniny, kvasnice, pečeň.

Vitamín B2 - riboflavín

Zúčastňuje sa pri oxidačných dejoch vo všetkých bunkách. Jeho nedostatok spôsobuje poruchy slizníc a kože, zápaly spojiviek. Nachádza sa v mlieku, kvasniciach.

Vitamín B5 - kys. pantoténová

Zúčastňuje sa na metabolických dejoch v bunkách. Nedostatok spôsobuje rôzne kožné ochorenia a dráždivosť. Zdrojom sú kvasnice, strukoviny, vajcia a mäso.

Vitamín B6 - pyridoxín

Veľmi dôležitý pre metabolizmus aminokyselín. Jeho nedostatok sa prejaví rôznymi poruchami kože, anémia (málokrvnosť). Zdrojom je mlieko, mäso, strukoviny.

Vitamín B12 - kobalamín

Dôležitý pre tvorbu nukleových kyselín a bielkovín. Nepostrádateľný pre tvorbu erytrocytov. Nedostatok spôsobuje pernicióznu anémiu (zhubnú málokrvnosť), degeneráciu nervov. Nachádza sa v pečeni a mäse. Tvorí sa aj činnosťou baktérii v hrubom čreve.

Vitamín C - kys. askorbová

Zúčastňuje sa na oxidačno-redukčných dejoch ako prenášač vodíka. Nepostrádateľný pre tvorbu a udržiavanie kostného tkaniva, väziva chrupiek zubov a medzibunkovej hmoty. Nedostatok vyvoláva chorobu skorbut. Silná únava, bolesti hlavy, výrony krvi, vypadávanie zubov. Zdrojom je surová zelenina a ovocie.

Vitamín D - kalciferol

Podporuje vstrebávanie vápnika Ca v tenkom čreve a jeho ukladanie v kostnom tkanive. Pri jeho nedostatku kosti nemineralizujú, mäknú a deformujú sa, u detí krivica, u dospelých rednutie kostí. Zdrojom je hlavne rybí tuk a olej, maslo, mlieko. Účinkom UV vzniká v koži z provitamínu ( steroly ).

Vitamín E - tokoferol

Zabezpečuje normálnu funkciu pohlavných žliaz. Patrí medzi antioxidanty. Nedostatok môže spôsobovať i sterilitu. Nachádza sa v rastlinných olejoch.

Vitamín H - biotín

Jeho nedostatok spôsobuje spomalenie rastu, kožné ekzémy a vypadávanie vlasov, anorexiu a depresiu. Tvorí sa v rastlinách ako špenát, paradajky, cibuľa. Takisto sa nachádza v pečeni a žĺtku.

Vitamín K - fylochinón

Veľmi dôležitý pri zrážaní krvi ( tvorba protrombínu ). V rastlinách má úlohu pri fotosyntéze. Pri nedostatku poruchy zrážania a možný vznik nebezpečných krvácaní do telových dutín. Zdrojom je hlavne listová zelenina.

Vitamín PP - niacín

Nepostrádateľný pri oxidačných a redukčných dejoch. Ak je ho nedostatok, prejavujú sa rôzne zápaly kože, poruchy trávenia a nervová poruchy. Nachádza sa v mlieku a kvasniciach.

Kyselina listová

Spolu s vitamínom B12 sa podieľa pri tvorbe nukleových kyselín, bielkovín a erytrocytov. Nedostatok sa prejavuje anémiou. Hlavným zdrojom je listová zelenina.

 

Hrozí nám nejaké nebezpečenstvo od zelených potravín ako je chlorella, mladý jačmeň, spirulina ? Určite nie Čítajte viac...

Serotonín a melatonín - hormóny dobrej nálady, šťastia a pokojného spánku v Mladom jačmeni.Čítajte viac...

Pitný režim, koľko sa má vypiť za deň, keď užívam zelené potraviny... Čítajte viac...

Fykocyanín - modrozelená perla. Asi sa pýtate, čo je Fykocyanín zač a čo vlastne dokáže?... Čítajte viac...

Prečo užívať Chlorellu alebo Spirulina: Zo všeobecného hľadiska možno tvrdiť, že ide o prírodné suroviny, ktoré prispievajú v mnohých oblastiach k podpore ľudského zdravia... Čítajte viac...

Partneri